Jugoslaviens storhed og fald

Jugoslavien eksisterede kun fra 1918 indtil 1990erne, da landet gik i stumper og stykker i borgerkrig.
Men i sin korte eksistens var Jugoslavien et vigtigt – og stort – europæisk land. Det blev dannet som løsningen på problemerne i en af Europas komplekse grænseegne: Balkan, hvor den katolske, græsk-ortodokse og tyrkiske magtsfære stødte sammen.
For at forstå dannelsen af Jugoslavien må man både kende områdets historie mange århundreder tilbage, faktisk helt til romertiden, og man må også kende landets umiddelbare forudsætninger, nemlig Den første Verdenskrig.
Foredraget vil argumentere for, at ”Jugoslavien” faktisk var en effektiv og lovende løsning på problemer, der måtte løses. Men Den anden Verdenskrig smadrede den struktur, der var blevet skabt i 1918 og gravede de ældgamle kløfter endnu dybere.
Titos sjældne politiske talent (og en betydelig brutalitet og undertrykkelse) fik genskabt Jugoslavien efter 1945. Ved Titos død i 1980 lignede Jugoslavien igen en varig og funktionsdygtig løsning – men så sluttede Den Kolde Krig og det blev pludselig ikke længere muligt at kontrollere områdets centrifugale kræfter.
En blodig borgerkrig og en udenlandsk politisk og militær indblanding har kostet ofre, som først glemmes om mange år.  Men det var nær ved at lykkes: Jugoslavien var et uheldigt land.

Lars Bærentzen (f. 1945) er historiker, ph.d. og cand.mag (oldgræsk og nygræsk). Han har undervist på Københavns Universitet (1978-1989) om det moderne Grækenlands historie og også om hele Balkan-områdets historie. Han har især skrevet om Grækenlands historie under Den anden Verdenskrig. Senere ansat i Forsvarets Efterretningstjeneste, hvorfra han gik på pension i 2013.

Gratis foredrag i samarbejde med Langelands Museum.

 


Indlæser kort...

Dato/tidspunkt
21. januar 2020
19:00 - 21:30

Sted
Langeland Bibliotek, Østerport 5-7, 5900 Rudkøbing

Kategorier

Tilbage til forsiden