Koncert i Rudkøbing Kirke: Ein Deutsches Requiem (Brahms)

Musica Ficta er et professionelt vokalensemble dannet i 1996 af komponisten og dirigenten Bo Holten. Her har han realiseret sin vision om et fleksibelt og projektorienteret ensemble, hvor den virtuose ensemblesang i alle dens afskygninger står i centrum.

Bo Holten er anerkendt både som dirigent og komponist. I 1979 stiftede han Ars Nova, som han dirigerede frem til 1996. Herefter stiftede han Musica Ficta, som han har dirigeret lige siden.

Bo Holten har komponeret hele syv operaer, fem solokoncerter, to symfonier, diverse orkesterværker og kammermusik, filmmusik samt ca. 35 værker for kor.

Ein deutsches Requiem – et kammeroratorium
I 1869 færdiggjorde Johannes Brahms Ein deutsches Requiem, der både skulle vise sig at blive hans største værk og en stor klassiker i repertoiret. Værket er farvet af kærligheden til den nyligt afdøde moder, som betød meget for Brahms. Måske et Requiem for hende? Med Ein deutsches Requiem ser vi en Brahms i stort format; værket er for symfoniorkester, kor og solister. Han havde ikke skrevet meget for orkester på dette tidspunkt, så orkestreringen er ofte ubehjælpsom. Men måske kunne værket også synges uden orkester, må Brahms have tænkt. I 1871 udgav han en version af requiet for firhændigt klaver og kor med henblik på opførelser i private hjem og små sale, hvor kammermusikken sprudlede på dette tidspunkt.

Det er ikke ualmindeligt at høre Brahms’ rekviem i denne klaverversion i dag. Men det er ofte blot resultatet af en spareøvelse, hvor det store orkester ganske vist er skiftet ud med to pianister, mens korets størrelse er uændret. Det laver Musica Ficta nu om på, når Bo Holten med kun 12 sangere og Den Danske Klaverduo opfører værket ved tre koncerter.

Musica Ficta har de seneste år udviklet begrebet vokal kammermusik, hvor de kammermusikalske idealer, vi kender fra fx strygekvartetter og blæserkvintetter, møder vokalpolyfonien. Musica Fictas 12 sangere vil nu sammen med pianisterne Rikke Sandberg og Kristoffer Hyldig og under ledelse af Bo Holten opføre Brahms’ Ein Deutsches Requiem i en slank kammeropsætning.

Brahms var selv voldsomt interesseret i renaissancens polyfoni, og det skinner ofte igennem i requiet, men høres sjældent i vor tids mere bastante udførelser med stort kor. Musica Fictas udgave kommer til at lægge sig i forlængelse af Palestrina og Schütz (som Brahms forgudede), og måske kommer vi tættere på værkets sjæl på denne måde. Måske noget som Brahms kunne have drømt om!

Billetpris: 100 kr. Billetter kan købes ved indgangen eller bestilles via Musica Fictas hjemmeside.


Indlæser kort...

Dato/tidspunkt
28. oktober 2023
16:00 - 18:00

Sted
Rudkøbing Kirke, Kirkepladsen 1, 5900 Rudkøbing

Kategorier

Tilbage til forsiden