Kunstneren og en ung patient med hendes billede

Kunsten at male sig ud af et hjørne

Foredrag og udstilling om et nyt og anderledes kunst- og forskningsprojekt i Psykiatrien i Odense.

Hvad kan kunsten – og hører den overhovedet til i nutidens psykiatri? Kan den medvirke til at skabe et frirum, hvor patienterne oplever at blive set som andet og mere end deres diagnose? Og kan den noget som sundhedsfagligheden ikke selv kan?
Det har overlægerne Ditte Roth Hulgaard, Susie Andersen og stud. med. Laura Bøgh brugt et år på at undersøge sammen med 20 unge patienter, deres behandlere, pårørende og projektets idemand billedkunstner Karsten Auerbach.
Forskningsrapporten forventes publiceret internationalt senere i år. Men allerede den 02.11. kl.19 kommer både læger og kunstner til Langeland Bibliotek og fortæller om deres samarbejde, erfaringer og resultater.

Lægerne vil fortælle om deres dagligdag blandt unge med alvorlige psykiatriske diagnoser – og hvorfor de sagde ja til at tage kunsten med ind i deres kliniske arbejde. De beskriver det udbytte, som de unge patienter har haft af at arbejde med kunsten, og hvordan det ændrede deres oplevelse af at være i psykiatrien, men også, hvordan de selv og personalet blev påvirket af forløbet.

Billedkunstneren vil fortælle om, hvordan det er at komme ind som den ”fremmede faglighed” i psykiatrien, og hvordan han måtte arbejde med at finde sin rolle, skabe en relation til patienterne og undgå at blive sovset ind i terapeut- og behandlerrollen for at skabe et diagnosefrit rum for de unge.

Foredraget ledsages af Karstens Auerbachs vandreudstilling om projektet på Langeland Bibliotek fra 02.11.- 26.11., hvor han bl.a. skildrer sine oplevelser bag psykiatriens mure i en 14 meter lang tegneserie – og viser sine og patienternes skitser og forarbejder til de værker, de til sidst skabte sammen til væggene på den psykiatriske afdeling.

Kunstprojektet et støttet af Kulturregion Fyn, som med sine Kultur- & Sundhedspuljer 2020-24 sætter fokus på kunstens positive indvirkning på menneskets psyke og helbred. Udstillingen er støttet af Den Faberske Fond.


Indlæser kort...

Dato/tidspunkt
2. november (tirsdag) 2021 - 26. november (fredag) 2021
Hele dagen

Sted
Langeland Bibliotek, Østerport 5-7, 5900 Rudkøbing

Kategorier

Tilbage til forsiden