Kyndelmisse i Longelse kirke

Kyndelmisse – candalarum missae – kerte messe – kermesse – kjør messe – kjørmes Knud, og så er vi henne ved Jeppe Åkjærs ”Sneflokke kommer vrimlende”.

Kyndelmisse er som julen fra ældgammel tid en både folkelig og kirkelig fest. Ordet kyndelmisse betyder lysmesse, og i den tidligste kristne kirke fejrede man på denne dag Marias renselse efter barslen og Jesu fremstilling i templet 40 dage efter hans fødsel. I kyndelmissegudstjenesten fejrer vi, at selvom årstiden er mørk og kold, så er det dog ved at blive lysere. Dagen er blev 1 time og 30 minutter længere siden den korteste dag.

Kyndelmisse er en gammel folkefest for, at vi er kommet halvvejs gennem vinteren. Kyndelmisse har traditionelt været anset for den koldeste tid på året, og det er da også oftest heromkring, at vi har sne. Men det er også vendepunktet, og vi er nu igen på vej mod lysere tider og sommerens lyse nætter.

Førhen brugte man til kyndelmissegudstjenesten at indvie de lys, som skulle bruges i kirken resten af året, og folk kom også med stearinlys hjemmefra, som skulle indvies i kirken. Når lysene havde været med i kirke, var det nemmere for folk at tænke på Guds søn som menneskers lys, når de tændte stearinlysere derhjemme – og også at tænke på, at vi skal tænde lys og være lys for andre.

Det er også grundtonen i denne aftengudstjeneste, der midtvejs gennem vinteren indbyder til refleksion og eftertanke. Længslen og håbet formidles gennem musik, læsninger og stilhed.


Indlæser kort...

Dato/tidspunkt
2. februar 2024
17:00 - 18:00

Sted
Longelse Kirke, Spodsbjergvej 271, 5900 Rudkøbing

Kategorier

Tilbage til forsiden