Scavenius

Gratis foredrag om Erik Scavenius ved Steen Andersen


I to verdenskrige havde Erik Scavenius ansvaret for dansk udenrigspolitik. Under 2. verdenskrig var han desuden statsminister og den ansvarlige leder af samarbejdspolitikken. I begge krige synes hans hovedopfattelse at have været den, at Tyskland er Danmarks skæbne, således forstået, at et godt forhold til Tyskland er en afgørende betingelse for Danmarks eksistens – hvad enten man kan lide det eller ej. En kølig og nøgtern politik, baseret på denne erkendelse, er den eneste vej frem.

Hans neutralitetspolitik under 1. verdenskrig – kaldet tyskerkursen – var succesrig, anerkendt også af de allierede omend anfægtet i samtiden af visse kredse i den danske befolkning. Nu huskes hans indsats kun af historikerne. Anderledes med hans indsats under 2. verdenskrig, den huskes stadig, fordi han tegner samarbejdspolitikken med besættelsesmagten, som størstedelen af Danmarks befolkning synes at have samtykket i – i tiden frem til 29. august 1943, og som samme befolkning i 1945 og årene derefter ganske afgjort søgte at distancere sig fra. Senest i forbindelse med den offentlige diskussion om Københavns Kommune skulle navngive en vej efter Scavenius i det nye ”statsminister-kvarter” i Ørestaden.

Allerede under besættelsen og i særlig grad efter blev Scavenius gjort til paria. Under besættelsen blev han af BBC udråbt til at være den danske Quisling og efter besættelsen blev han stemplet som ansvarlig for knæfaldet for Nazityskland, mens det politiske system slap for ansvaret.

Dette foredrag vil tage fat på diskussionen om den fasttømrede forestilling om Scavenius som den kølige, realistiske og til tider kyniske politiker, som forstod at gøre det nødvendige på det rigtige tidspunkt på trods af modstand fra opinionen og det politiske system.

Portrætfoto af Steen Andersen

Steen Andersen er historiker og seniorforsker ved Rigsarkivet. Han har beskæftiget sig med Danmark og stormagterne 1900-1920, besættelsestiden 1940-1945, økonomisk historie samt virksomhedshistorie og samfundsudvikling 1850-2015. Han arbejder i skrivende stund på en biografi om Erik Scavenius.
I samarbejde med Langelands Museum.

 


Indlæser kort...

Dato/tidspunkt
17. marts 2020
19:00 - 21:30

Sted
Langeland Bibliotek, Østerport 5-7, 5900 Rudkøbing

Kategorier

Tilbage til forsiden